Sajnálatos hír: Elhunyt Hemmert János-szegedi tanár-képzőművész

Felröppent a hihetetlen hír:
Váratlanul elhunyt kedves tanárom-művésztársam...
Hemmert János Szekszárd, 1927.jan.05.– 2010. okt.12.

Festő, grafikus. A szegedi tanárképző főiskolán végezte tanulmányait Vinkler László útmutatásai mellett. 1988-ig végzett pedagógiai tevékenységéért kitüntetésekben részesült. 1952 óta szerepel különböző tárlatokon. 1967-ben részt vett a Nemzeti Galériában rendezett szegedi művészek kiállításán. Sűrűn látogatott Lengyelországba, és kapcsolatban volt az ottani művészettel. Egy tusrajzát megvásárolta a Magyar Nemzeti Galéria.

Hemmert János 1927. január 5-én született Szekszárdon. A szegedi tanítóképzőben érettségizett 1949-ben, amely után 1952-ben szerzett földrajz-rajz szakos tanári diplomát a Szegedi Pedagógiai Főiskolán, ahol Vinkler László és Kopasz Márta volt a mestere. Előbbitől tanulta meg a posztimpresszionista-realista festészet csínját-bínját. A diploma megszerzése után három esztendeig dolgozott tanársegédként a főiskola rajz tanszékén. 1955-62-ig rajz- és kézimunka tanár a tanítóképző intézetben. Mindeközben pedagógia szakos diplomát szerzett a József Attila Tudományegyetemen. 1958-ban miniszteri dicsérő oklevelet, és lengyelországi utazást kapott. A Nowa Huta-i modern festőművész, Kruciak műtermében ismerkedett meg a kollázsfestészettel. "Itt egy kocsiderékra való "kacat" között születtek a modern kollázsok. Ez az élmény véglegesen és végérvényesen a kollázsok mellett kötelezett el." Hemmert János 1962-től nyugállományba vonulásáig, 1988-ig a szegedi Radnóti Miklós Gimnázium rajztanára volt. 1985-ben kiváló lánghegesztő vizsgát tett - szoborkészítéshez. Hemmert volt az Oktatásügy Kiváló Dolgozója (1959), kapott miniszteri dicséretet kiváló munkájáért (1981), és Szocialista Kultúráért kitüntetést (1988). Egyéni tárlatai: Szeged, Szekszárd, Kiskunhalas, Gödöllő, Hódmezővásárhely, Budapest. Kollektív tárlatokon 1952 óta vesz részt itthon és külföldön. 1990-től a JATE Régészeti Tanszékének külső előadója. Tagja a szegedi Szépmíves Céhnek,és az Alkotóművészekért Közhasznú Egyesületnek.
Közel 6.000 tanítványa gyászolja ország-világszerte mint tanárt.
Művészeti munkásságával beírta magát a modern művészetek könyvébe.Szeged művészeti életének emblematikus alakja maradt.
Lokálpatriota tevékenységét sem akadályozta egészségének romlása.Lankadatlanul kutatta a helytörténeti emlékeket.Emblematikus alakja minden kulturális eseményen jelen volt.Érdeklődése,humora,munkabírása töretlen maradt,példát mutatva az ifjúságnak.
Kiállításainak hosszú sora után ,(sajnos)utolsó nagyszabású tárlata 2009.febr.26. Jéga Szabó László által indított kiállítás-sorozat társművészeként ,melynek első állomása: "Kettős Fantázia" Tárlatok/Folytatás HEMMERT JÁNOS-JÉGA SZABÓ LÁSZLÓ c. kiállítása . Címét Hemmert János adta ,Jéga Szabó László "ÚJ Korszak" Hungary 2008-2009 Vándorkiállítása zárótárlatán (2009.jan.19.) . Meghívott díszvendégként a megnyitó elhangzása után felállva így szólt a jelenlévőkhöz:
" Az idősebb jogán,Laci művészetét,a fiammá fogadom... mostmár látom,Te vagy az a folytatás..."
Látható: VIDEÓK menüben a felvétel.
Halála évében is alkotott az EDF Démász felkérésére az Alkotóművészek Közhasznú Egyesületének tagjaként: "AZ ENERGIA ÚTJA - 115 ÉVES A Szegedi Erőmű " című konferencia és kiállításra (2010 márc.18. EDF Galéria)
Látható:TÁRSMŰVÉSZEK ALKOTÁSAI menüben.
Teste a szegedi Belvárosi temetőben nyugszik,kedves alakja-hangja-emléke,szívünkben él.
Gondolatai,a szellemi örökségnek átmentett tudása,pedig alkotásaiban testesül,mellyel örök tanárként tanít,a tudást átadva,mint egész életében tette.