Sajnálatos hír: Elhunyt Rátkai Sándor- szegedi papucskészítő- Jéga Szabó László Tamás mestere

2011. márc. 8. Szeged - Kedd reggel már nem ébredt fel álmából a kézzel varrott, kifordított szegedi papucs legendás mestere, Rátkai Sándor.
Rátkai Sándor 1914. január 28-án született Szegeden iparos-kereskedő családban. A papucsos mesterséget 12 éves korában kezdte el tanulni. Első műhelye 1934–1956 között a Kölcsey utcában állt a mai Royal kibővített szárnyának a helyén.Itt töltötte gyermekéveit ,és ismerkedett a papucskészítő mesterséggel Jéga Szabó László,akit szinte fiaként tanította véglegesen okleveles mesterré 2004-ben. A Kölcsey u 3-5-ből költözött a Dóm térre ,ahol szintén üzletet nyitott. Majd 1976-ban, a Somogyi-könyvtár építésének ürügyén egyik napról a másikra költöztették ki az üzletből. Minden holmiját elvitette a kiválasztott,kárpótlásból vett házába -Munkácsy M. utcai otthonába- a szegedikum hírnevét 90. születésnapjáig maga ápolta.Kapuján tábla hirdette:Rátkai Sándor a népművészet mestere.Számtalan TV felvétel örökítette meg munkáját.
A Munkácsy Mihály utcai ház előszobájában varrta a papucsokat, utolsó évét leszámítva napi kettőt is elkészített. Volt egy dobogója, arra állította a székét és a nagyszüleitől örökölt, több mint 150 éves tőkét. Körbevették a szerszámok, a háta mögött a jellegzetes, csaknem az összes fotón szereplő stelázsi állt, az étkezőasztalon a száradó, kaptafára húzott félig kész piros, hímzett papucsok. „Addig élek, amíg dolgozni tudok" – ez volt a jelmondata.Itt tanította a segédeket.
2004-ben 3 segéd szerezte meg a keze alatt a Szegedi Papucskészítő oklevelet az IH,és Rátkai Sándor KHA szervezésében.
Hékédi Gyula szegedi,Jéga Szabó László Tamás szegedi,és Ormándi László Kkfélegyházi lakos.
Két előbbi tanuló saját költségén (200.000 ft.+ 40.00 ft kamat)-míg utóbbi,az alapítvány javára két évig heti 2 pár papucs elkészítésének fejében szerezte meg az oklevelet.
2008.-ig Jéga Szabó László Tamás vitte Rátkai Sándor,és a saját készítésű papucsait Bp.-re a LEADER EXPO-ra.A papucskészítésről Béla Pál ekkor készített rádióriportot az Mr1. Kossuth ARCVONÁSOK c. sorozatban Jéga Szabó László Tamással,és Rátkai Sándorral.A felvétel megtalálható az Mr1. Kossuth archívumában,az alábbi linken:
http://www.mr1-kossuth.hu/m3u/00425e6d_3469009.m3u
Rátkai Sándor 1992-ben megkapta a Népművészet Mestere kitüntetést, 2001-ben a Szegedért Alapítvány Társadalmi-állampolgári Kuratóriumának díját. 2008-ban a Szegedi Ipartestületben munkássága 80., ipartestületi tagsága 40. évfordulóján aranygyűrűt adományoztak neki. A róla készült mellszobrot, Stanzel Antal szegedi szobrász alkotását az ipartestület a városnak ajánlotta fel.
Mesterremekei a világ számos országában megtalálhatók,ahol magyarok élnek.Sok neves személy barátságát tudhatta magáénak.
Családja,rokonai,ismerősei mellett tanítványi is gyászolják.