Világok virága a Magyarok Világtalálkozóján

Világok virága a Magyarok Világtalálkozóján + FOTÓK
Varga Anna
2013. május 23., csütörtök
Jéga Szabó László Tamás is hozzájárult a műhöz.
http://szegedma.hu/hir/szeged/2013/05/vilagok-viraga-a-magyarok-vilagtal...
[b]Monumentális festménnyel készül a III. Magyarok Világtalálkozójára Hegedűs Tünde, akinek Világok virága című festményére hazánk képzőművészei is festenek egy-egy virágot, így hozva létre közös alkotást.[/b]

Az eddigi Magyarok Világtalálkozóin mindig készült egy-egy monumentális alkotás, amely emléket állított a rendezvényeknek. [i]Hegedűs Tünde[/i] festőművész portálunknak elmondta, az első világtalálkozón a megmaradásunk emlékműve készült el, míg a másodikon fafaragó szobrászok egy kaput készítettek, ami az összefogásra emlékeztet. „Amikor a harmadik világtalálkozó programjait állítottuk össze, akkor merült fel ötletként, hogy most a festőművészek következnek. Felkerestük a művészeket, és mindenki ráteheti kézjegyét a Világok virága című monumentális alkotásra” – fogalmazott Hegedűs Tünde. Hozzátette, azonos motívumban gondolkodtak, ezért esett a választásuk a virágokra, hiszen egy tenyérnyi méretű vászonra is festhető. A hétszer két és fél méteres képet a hazánk művészbéke [url=http://szegedma.hu/hir/szeged/2013/03/hegedus-tunde-hazank-muveszbeke-nagykovete-vilagmeretu-osszefogas-a-bekeert-fotok.html][u][color=#0066cc]nagykövetének választott.[/color][/u][/url] Hegedűs Tünde festette, szabadon hagyva rajta kétszáz kör alakú helyet, oda festhetnek majd művésztársai. Az első ecsetvonásokat a Feketesas Művészeti Szalonban tette rá a régió nyolc művésze. A festőnő nagy örömére több mint százan jelezték, hogy hozzájárulnak fantáziájukkal és kezük munkájával az alkotáshoz.
[i]Ábrahám Mária[/i] is festett a monumentális festményre, a művésznő tizennyolc évig az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában élt és alkotott. Csodálatos dolognak nevezte a kép ötletét, mert ez összefogja a művészeket, és megmutatja, hogy igenis van még összetartás ebben a világban. „Nagyon örülök, hogy én is festhetek egy virágot, és itt lehetek a többi művész között” – fogalmazott. A szegedi festőművész, [i]Jéga Szabó László Tamás[/i] is hozzájárult a műhöz. „Minden felkéréshez szívesen csatlakozom. Egy egyszerű kék virágot festek, mint amiről a dal is szól” – árulta el portálunknak. Egy fiatal Szegeden élő művész, [i]Szűcs Mariann[/i] pedig egy pipacsot festett a monumentális festményre.
A Világok virága című festményt a Magyarok Világtalálkozójára érkező hazai és külföldön élő művészek fogják befejezni a fővárosi SYMA Rendezvény és kongresszusi Központban. Hegedűs tündétől megtudtuk, a világfaluban fejezik be a festményt, de utána hazánkban és külföldön egyaránt több helyszínen megcsodálható lesz a Világok virága, ami a világtalálkozó jelmondatát, a határtalan összefogást jelképezi.
A Panoráma Világklub által megrendezett III. Magyarok Világtalálkozóján kulturális programokkal várják a vendégeket, illetve előadásokkal, pódium-műsorokkal és szakmai előadásokkal. A nagyszabású találkozó részletes programja [url=http://www.vilagtalalkozo.hu/home?subSiteId=1][u][color=#0066cc]ITT[/color][/u][/url] olvasható.